Wybór dobrej firmy cateringowej nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza jeśli chcemy zorganizować duże wydarzenie dla wszystkich naszych pracowników lub wybrać firmę cateringową do stałej współpracy w zakresie codziennych dostaw jedzenia. Po drodze mamy wiele pytań, począwszy od różnych preferencji żywieniowych naszych pracowników, ich alergii, przez cenę, aż po wybór firmy, która dostarcza satysfakcjonujący produkt wysokiej jakości. Jak sobie z tym wszystkim poradzić? Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu firmowego? Kilka wskazówek poniżej.
Catering dla firmy – pierwszy krok
Kiedy planujemy zorganizować przyjęcie dla naszych pracowników lub wybrać firmę, z którą będziemy współpracować na stałe, pierwszy krok przeniesie nas do wyszukiwarki Google. Zazwyczaj zaczynamy szukać odpowiedniej firmy w sieci. Najłatwiej to zrobić, wpisując frazę „jadanie” i sprawdzając, co wyświetla się na pierwszej stronie. Jednak słowo ma wiele. Nie ma decyzji, które firmy mogą nazywać się firmami cateringowymi. Prawie każdą restaurację z opcją dostawy jedzenia, nawet bardzo ograniczoną, można nazwać food service. Czasami restauracje, które nie oferują dań na wynos, nazywane są cateringiem. Warto zauważyć, że firmy cateringowe to te, które oferują pełen zestaw udogodnień, produktów i możliwości dostawy.
Najwięcej opcji gastronomicznych można znaleźć w dużych miastach. W Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie nie musimy się martwić, że nie będziemy w stanie wybrać odpowiedniej usługi cateringowej dla naszej firmy, ale znalezienie najlepszej firmy zajmuje więcej czasu. Na początek warto poszukać opinii o różnych firmach na forach internetowych, stronach internetowych czy grupach na Facebooku. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, które firmy cieszą się największą popularnością, a które osoby najbardziej narzekają. Nigdy nie wolno nam lekceważyć takich informacji. Często recenzje online są prawdopodobnie najbardziej przydatne, chociaż mogą być również częścią kampanii marketingowej konkretnej firmy.
Catering dla firmy – co jak już wybierzemy
Po wybraniu kilku firm cateringowych, które nas najbardziej interesują, warto przyjrzeć się informacjom zamieszczonym na ich stronach internetowych. Warto zwrócić uwagę na staż na rynku (im dłużej firma działa, tym jest bardziej wiarygodna i tym bardziej doświadczeni są jej pracownicy). Następnie sprawdź specjalności firmy, czy są to imprezy okolicznościowe, czy stałe zamówienia serwujące posiłki. Jeśli znajdziemy takie informacje, dobrze byłoby sprawdzić, z iloma osobami firma może obsłużyć. Do tej pory firmy przygotowujące posiłki dla nie więcej niż 50 osób mogą mieć duży problem, gdy oczekujemy, że będą serwować posiłki dla dwustu lub trzystu osób.
Jeśli mała firma cateringowa zapewnia nas, że będzie w stanie przygotować posiłki dla naszej bardzo dużej firmy, nie oznacza to, że musi się to źle skończyć. W takim przypadku należy zapytać o ważne szczegóły, takie jak czy jest wystarczająca liczba pracowników, kwestie czasowe i organizacyjne do przygotowania posiłków czy samego transportu. Jeśli pracownicy firmy potrafią odpowiedzieć na wszystkie pytania i przedstawić szczegółowy plan działania, nie mamy się czym martwić. Z drugiej strony, jeśli pracownicy nie mogą udzielić nam jasnych informacji, lepiej wybrać inną firmę, która ma doświadczenie z tak dużymi wydarzeniami.
Catering korporacyjny – wybór dań
Oczywiście wybór dań ma kluczowe znaczenie dla powodzenia imprezy. Jeśli catering jest dla firmy, w której pracuje wiele osób, najlepszym rozwiązaniem jest urozmaicone menu, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie pracowników w wybory kulinarne i zrozumienie ich preferencji. W dużych firmach na pewno są ludzie, którzy nie jedzą mięsa, wegetarianie, osoby z wszelkiego rodzaju alergiami pokarmowymi. Powinniśmy wziąć to wszystko pod uwagę, aby nikt nie poczuł się zaniedbany. Jeśli nasz personel to niezwykle zróżnicowana grupa pod względem preferencji żywieniowych, możemy zamówić posiłki w formie bufetu. To pozwoli każdemu wybrać, co powinno znaleźć się na jego talerzu.
Wśród ogólnych zasad dotyczących lokali gastronomicznych warto zwrócić uwagę na porę roku. Latem dania powinny być lekkie, duszone, więcej surowych warzyw i owoców oraz więcej przekąsek, tzw. „Wędliny”, a zimą stać nas na dania „ciężkie”, smażone, wędzone czy grillowane.
Ważny jest również wygląd jedzenia. W przypadku zamówienia cateringu na imprezę firmową prosimy o zadbanie o ciekawy wygląd serwowanych dań, zgodny z ogólnymi, profesjonalnymi zasadami dekorowania potraw.